Världens största lastbil

I Sverige räknas en lastbil som är 25,25 meter som lång, men med australienska mått mätt, så är den liten. i Australien finns det lastbilar som är så långa och tunga att de till och med sätter världsrekordet i längd och vikt. Det sattes 2006 i Queensland av John Atkinson som körde hundra meter med sin ”Mack Titan”.

Fullt ös på andra sidan jorden

mack titan australien

Våra svenska lastbilar går inte att jämföra med de som rullar i Australien. 1999 så var den lilla australiska staden Merredin med i Guiness rekordbok då de lyckades bräcka ett tidigare rekord med det längsta vägtåget i världen. När de vann användes 45 släpvagnar, med en sammanlagd vikt på hela 603 ton. Längden var hela 610 meter och drogs åtta kilometer av en lastbil. Bilden är hissnande att se framför sig.

Varför dessa stora lastbilar?

Många frågar sig varför en lastbil ska vara lång? Varför har Australien så gigantiska lastbilar till skillnad från andra länder? I det landet behöver gods transporteras på vägarna i stor utsträckning då själva järnvägsnätet inte räcker till över de stora ytorna. Många gruvbolag använder lastbilar som är i trafik dygnet om och de körs i långa vägtåg med sin last.

25,25 meter, är det vad svenskar kan köra?

När man tänker på lastbilar och likheterna med långa avstånd i både Australien och Sverige undrar man när svenska lastbilsbranschen får tillgång till dessa gigantiska lastbilar? Kommer Australien fortsätta att ligga i täten när det kommer till att utveckla ännu större lastbilar, eller kommer de så småningom att anpassa sig till de mer svenska normerna? Det är en intressant fråga som framtiden får besvara.