Frågor och svar

Försäkringar är det lättaste att förstå och många försäkringsbolag är inte direkt lätta att förstå i sin kommunikation. Därför hjälper denna sida till att svara på några frågor som rör lastbilsförsäkringar. Har du frågor så tveka inte att maila kontakt@försäkralastbil.se så försöker vi hjälpa dig.

Vad är grönt kort?

Grönt kort för lastbilar och andra motorfordon är ett bevis över att fordonet är trafikförsäkrat i hemlandet. I de flesta Europeiska länder med några undantag är det lagligt att resa i landet även utan kort. Däremot rekommenderas det alltid att ha med sig sitt försäkringsbrev. För en överblick över de länder det så kallade gröna-kort-samarbetet gäller och mer information, vänligen läs här.

Vilket försäkringsbolag är billigast?

frageteckenHur försäkringsbolagen sätter pris är väldigt individuellt beroende på vad som försäkras och vilken typ av företag det är. Andra parametrar som spelar roll kan vara geografi, vad du lastar, ålder på dig och ditt fordon, vilken skadehistorik du har och självklart vad du väljer för självrisk. Försäkringsbolagen använder väldigt sofistikerade tariffer för att bestämma ett så rättvist pris som möjligt.

Vad är ett basbelopp?

Ett basbelopp är ett fastställt belopp som används inom bland annat försäkringsvärlden till att fastställa ersättningar, självrisker och liknande. Basbeloppen justeras varje år för att täcka inflation och spegla prisnivån i samhället. Generellt kan man säga att basbelopp används för att inte behöva förhandla om priser och ersättningar varje år. 2017 är ett basbelopp 44800 kronor.

Kan jag ha flera försäkringsbolag?

Självklart kan du ha flera försäkringsbolag. Det är tex inte helt ovanligt att åkerier eller företag med lastbil har fordonet försäkrat hos ett bolag och själva företagsförsäkringen hos ett annat. Många försäkringsbolag lockar med rabatter om man samlar samtliga försäkringar hos ett visst bolag. Fall inte för detta utan att först undersöka alternativen. Här tappar många företag och privatpersoner onödigt mycket pengar.

Vad är dubbelförsäkring?

Dubbelförsäkring innebär att man har två eller fler försäkringar för samma fordon eller egendom hos flera bolag. Det är dock reglerat i försäkringslagen (6:4) så att du inte kan få ut mer pengar än vad eventuell skada kostat. Oftast löses dessa tvister med att kunden väljer ett av de flera bolagen för att reglera skadan.