Länsförsäkringar

Betyg: 3.9 / 5

Vill du ha ett lokalt försäkringsbolag som förhoppningsvis har kontor i just din stad är länsförsäkringar alternativet för dig. Länsförsäkringar är som namnet antyder indelat i olika län vilket innebär att du är i kontakt med försäkringsförmedlare som förstår just din lokala marknad.

Med LF som länsförsäkringar ofta förkortas har du stora möjligheter att påverka priset genom den självrisk du väljer. Var dock medveten om att självrisken kan bli väldigt hög om olyckan är framme och ta höjd för det. Generellt brukar LF passa dig som bor och åker i glesbygd då priset ofta blir billigare då.

Fördelar med Länsförsäkringar

  • Stor möjlighet att påverka priset
  • Enkla att förstå och tydliga villkor
  • Billigt för dig som bor i glesbygd
  • Bra tilläggsförsäkring för åkerier

Nackdelar med Länsförsäkringar

  • Lägst 1000 kronor självrisk för glasskador
  • Ofta dyrare för dig i större städer än landsbygd
  • Svårt att hitta föreskrifter för säkerhet
  • Svårt att hitta vad försäkringen inte täcker
  • Så fungerar försäkringen

Förutom den obligatoriska trafikförsäkringen erbjuder Länsförsäkringar en halvförsäkring och helförsäkring där det enda som inte ingår i halvförsäkringen är vagnskada. D.v.s skador på själva fordonet som ger ersättning även i de fall där anledningen bakom skadan är orsakad av dig själv. Vad som gör LF unika är möjligheterna att själv påverka försäkringspremien rejält genom att justera självrisken. Beroende på om du vill att självrisken ska vara 10, 20, 40 eller 80% av prisbasbeloppet kan du själv påverka hur mycket du vill att din försäkring ska kosta.

Tillägg för åkeriverksamhet

Länsförsäkringar har också ett bra skydd för åkerier. Detta tillägg innefattar en egendomsförsäkring som täcker brand, inbrott och vattenskador som sker på maskiner och inventarier som tillhör företaget. Tillägget täcker även stöld av pengar, ritningar och annan data, dock maximalt med två prisbasbelopp.

Har du åkeriförsäkring hos LF och en helförsäkrad lastbil täcker avbrottsförsäkringen kostnader av särskilda skador innebär att du inte kan använda din lastbil. Detta med endast en karensdag.

Exempel på vad försäkringen inte täcker

Läser man förköpsmaterialet ges relativt få exempel på vad lastbilsföräkringen inte täcker. Förutom det självklara, att skador där alkohol eller droger är inblandat eller om lastbilen haft körförbud ges exemplet angående bärgning och driftstopp som orsakats av brist på drivmedel.

Förköpsmaterial kan laddas ner här.