Teslas Cybertruck

2008 såg den första Tesla Roadstern dagens ljus. Det var Teslas ägare Elon Musk som både var arkitekten bakom bilen och den första att köra Roadstern på vägarna. Några år senare hade Cybertrucken premiär. En unik design med en självbärande kaross som gör bilen lättare än en konventionell bil, men också betydligt mer robust. Men kommer Teslas banbrytande design att förändra hur vi bygger bilar och lastbilar i framtiden?

Ett självbärande exoskelett

Skillnaden mellan en konventionell bil och Teslas Cybertruck med självbärande kaross är att den saknar den traditionella bottenramen man återfinner på en konventionell bil. Den självbärande karossen fungerar som ett ”exoskelett” där bärigheten sitter i själva karossen. Elon Musks Cybertruck design sparar främst in på vikten jämfört med en konventionell pickup i samma storlek vilket är mycket fördelaktigt, för att inte säga nödvändigt för att förlänga räckvidden hos elbilar.

Lastbilar med självbärande kaross

Den självbärande karossen i Teslas Cybertruck är gjord med så kallad kallvalsning vilket gör den väldigt stark och hållbar samtidigt som vikten är lägre än hos en traditionell bil. Med lägre vikt följer längre räckvidd, både när det gäller eldrivna fordon och bensin eller dieseldrivna fordon. Men skulle det vara fördelaktigt eller ens möjligt att tillverka en lastbil med självbärande kaross?

En effektivare och lättare framtid

Det hade troligtvis varit fullt möjligt att skala upp Elon Musks Cybertruck design och tillverka en lastbil med självbärande kaross. En av de stora fördelarna hade varit viktfrågan. Precis som på Teslas Cybertruck hade man kunnat avveckla den oftast mycket tunga bottenplattan. Med en lastbil som väger mindre kan man öka lastvikten utan att totalvikten förändras jämfört med en konventionellt byggd lastbil. Med ökad lastvikt följer effektivare transporter. En lättare konstruktion öppnar också upp för eldrivna lastbilar med längre räckvidd än de eldrivna lastbilar man provar idag. Men den stora frågan kvarstår – är verkligen Teslas exoskelett lika stabilt och pålitligt som en konventionellt byggd bil eller lastbil. Tiden får utvisa huruvida Elon Musks exoskelett är här för att stanna eller inte. Men faktum är att trots att vindrutan sprack under premiärvisningen så har Elon Musk och Tesla redan 146000 förbeställda Cybertrucks.