Scanias nya el-satsningar

Nu lanserar Scania två lastbilsmodeller som helt eller delvis drivs av el som en del i en grön omställning. Den helt elektriska lastbilen har en räckvidd på upp till 250 kilometer på en laddning. Plug-in hybriden kan köra upp till 60 kilometer på batteridrift innan förbränningsmotorn tar vid. När chauffören tar rast kan lastbilarna snabbladdas vid en laddstation för att utöka räckvidden.

Fördelar med eldrift

Fördelarna med en helt batteridriven lastbil och plug-in hybrid är många. Den mest uppenbara är den stora miljövinsten när samhället går från fossila bränslen till eldrift. Dessutom ger eldrift en högre grad av kontroll över fordonet som man märker av genom snabbare återkoppling från drivlina och kvickare acceleration. Komforten för chauffören är också bättre eftersom en elmotor går tystare än en vanlig förbränningsmotor.

Så laddas en ellastbil

Det går att välja på att installera fem eller nio batteripack i Scanias ellastbilar beroende på hur lång räckvidd det finns behov av. Batterierna är anpassade för CCS-laddning vilket betyder att fem batteripack laddas upp på under en timme och nio pack på cirka hundra minuter. Under drift laddas lastbilen även upp genom energin som bildas när chauffören bromsar fordonet.

Billigare med eldrift

Utöver de fördelar med ellastbilar som redan presenterats finns det ytterligare ett plus med eldrift. Det är mycket mer ekonomiskt fördelaktigt att köra på el än på fossila drivmedel som diesel eller bensin. Utöver det som sparas in på bränslekostnader så blir även servicen enklare och billigare eftersom en elmotor är mycket enklare byggd med färre rörliga delar än på en förbränningsmotor.