Scania levererar 75 el-lastbilar till norska ASKO

Under de kommande tre åren ska Scania ska leverera så mycket som 75 batterielektriska lastbilar till den Norges ledande livsmedelsgrossist ASKO. De två skandinaviska företagen har samarbetat under en längre tid och det avtal som nu presenteras tillhör ett av de största i branschen inom elektrifiering till enskild kund. Enligt Torbjørn Johannson, styrelseordförande i ASKO NORGE AS, är målet att ha en helt utsläppsfri lastbilsflotta senast år 2026.

Innebär minskning av utsläpp

Scania tillkännagav nyligen sina nya klimatmål som dels innebär en ordentlig minskning av sina egna CO2-utsläpp, men också kvantitativt mätbara mål för minskning av utsläpp bland deras kunder. Företagets nya mål för att minska klimatpåverkan är evidensbaserade och godkända av Science Based Targets, vilket är ett initiativ från FN:s Global Compact (UNGC), the World Resources Institute (WRI) och Världsnaturfonden (WWF). De bränslecellslastbilar som nu tillverkas är ett medvetet steg på vägen för att kunna nå de uppsatta målen.

Drivs av vätgas

Avtalet kan ses som en utveckling av att ASKO redan tidigare år satt fyra lastbilar av samma typ från Scania i drift. I februari påbörjades dessutom trafik med två av Scanias elektriska distributionslastbilar. De nya fordonen är av typen bränslecellslastbilar, vilket innebär att de drivs med vätgas och uppladdningsbara batterier. Enligt Scanias VD Henrik Henriksson är avtalet ett tydligt exempel på hur de samarbetar med sina kunder för att ställa om till hållbara transportlösningar.

Stöttas av statligt företag

Med den batteriteknik som finns idag kan lastbilarna köra sträckor på 120 kilometer, men under de kommande åren förväntas tekniken ta ytterligare steg framåt. Detta kommer bland annat innebära ökad batterivikt och möjligheter till att köra ännu längre sträckor. Det aktuella upplägget stöttas även av det norska statliga företaget Enova. Ett företag som ägs av det norska klimat- och miljödepartementet. Senare under 2020 kommer Scania även att offentliggöra uppgifter angående sina planer för batterielektriska lastbilar.