Premiär för eldriven lastbil från Mercedes Benz Trucks

Transportbranschen satsar på att bli allt grönare och i juni 2021 lanserade Mercedes-Benz sin första eldrivna tunga lastbil. Modellen heter eActros och kommer att gå i produktion under andra halvåret 2021. Mercedes-Benz har arbetat med sin ellastbil sedan 2016 och den har testas av yrkesverksamma förare i ett projekt för att slutligen nå fram till dagens modell.

Så gick till testerna till

Mercedes Benz Trucks tog alltså fram sin första modell av en eldriven lastbil redan 2016. Två år senare var det dags för de första prototyperna att testas av chaufförer. Modellen gick under namnet eActros och ett 20-tal kunder fick delta i testprojektet och har kört över 50 000 mil. Reaktionerna var positiva och chaufförerna lyfta framförallt fram hur tyst de gick samt vridmomentet under körningen.

Tillverkning och framtiden

Mercedes-Benz kommer att tillverka eActros i staden Wörth. Till skillnad mot de tidigare modellerna kommer de nya eldrivna lastbilarna ha bättre effekt och räckvidd, dessutom är lastbilarnas säkerhetsfunktioner förbättrade. Mercedes-Benz har även satt som målsättning att tills 2039 ska alla deras lastbilar ha fossilfria drivlinor. De kommer att utöka sin lastbilspool med bränslecellsdrivna lastbilar år 2027 där väte är drivmedlet.

En svenska som styr

Mercedes-Benz Trucks styrs av svenskan Karin Rådström och det tyska företaget siktar på att helt ställa om sig mot en grön framtid. Motståndet har hittills varit att de fossilfria drivmedlen inte haft lika stark kapacitet som traditionella bränslen. Mycket har hänt inom området då det gäller miljövänliga drivmedel och de chaufförer som var med i Mercedes-Benz Trucks körde lastbilar i klassen mellan 18 och 25 ton och chaufförerna var positivt överraskade.