Nytt kapital för förarlösa lastbilar

Det har sedan en tid tillbaka pratats en hel del om utvecklingen av förarlösa bilar, men hur går det med det? Faktum är att det inte bara är ogrundade önskningar, utan något som inom en snar framtid kan bli verklighet. Ike är en av aktörerna som vill låta sina lastbilar köra förarlöst på motorvägar.

478 miljoner i investering

Ikes system bygger på att satsa på en basal autonomi som gör att lastbilarna kan köra förarlöst på motorväg, men däremot inte hantera exempelvis cyklister och fotgängare. Medan vissa är tveksamma till detta finns det andra som tror hårt på Ikes koncept. De har fått 478 miljoner kronor (52 miljoner dollar) i finansiering för att kunna möjliggöra sina idéer. Finansieringen leds av Basin Capital Ventures.

Tar hjälp av Nuro

För att kunna realisera sin idé med lastbilar utan mänskliga förare krävs det snabba och befintliga lösningar. Ike har därför valt att licensera autonoma leveransrobotars mjukvara och artificiell intelligens som är skapade av Nuro. Tekniken består bland annat av sensorer, kablage, styrkolonn och kapacitet för datorseende. Nuro gick givetvis inte lottolösa efter detta, istället fick de en andel i företaget Ike.

Test av tekniken redan i år

Förarlösa fordon har kanske låtit för bra för att vara sant, men nu börjar idén realiseras inom lastbilssektorn. Ike ska med hjälp av finansiering och licenser från Nuro skapa lastbilar som kan köra på motorvägar utan någon mänsklig förare. Vid exempelvis terminaler kommer mänskliga förare fortfarande behövas. Lastbilarna ska testas redan i år, men då med en mänsklig förare i fordonet för säkerhetens skull.