Lätt lastbil vs Personbil

Behöver du en bil att köra mer last med än vad som får plats i bagageluckan på en kombi? Då kan lätt lastbil vara ett bra alternativ. I den här texten ska vi gå igenom vad en lätt lastbil är, vad som krävs för att få köra den och och vem som behöver en.

Regler och körkort

Både personbil och lätt lastbil får köras på ett vanligt B-körkort. Du får övningsköra personbil dagen du fyller 16 år om du har ett giltigt körtillstånd, men för att övningsköra lätt lastbil krävs att du är 17 år och 6 månader, men det är samma körtillstånd som gäller. Du behöver dock inte alls övningsköra med en lastbil för att få köra en på ditt B-körkort.

Tekniska specifikationer för lätt lastbil

För att en bil ska räknas som en lätt lastbil får den inte vara att anse som buss eller personbil och främst vara avsedd för frakt av gods. Den vanligaste formen av lätta lastbilar i Sverige är så kallade pickup-trucks, med en hytt och ett fast släp som kan vara täckt av en kåpa. En annan vanlig variant är de mindre skåpbilarna.

Behöver du en lätt lastbil?

Om du har ett företag som behöver flytta stora och tunga saker behöver du nästan garanterat en lätt lastbil. Även hantverkare som måste transportera mycket verktyg använder väldigt ofta lätta lastbilar. En annan vanlig kundkrets är jägare som använder sina lätta lastbilar till att transportera skjutna djur från skogen. De lätta lastbilarna i pickup-form har ofta en hög markfrigång vilket är bra om man ska köra i skogen.