Inlandsfartyg istället för lastbilar

Vem hade kunna ana att inlandsfartyg skulle bli intressanta att transportera med? Ur miljösynpunkt är det en riktigt bra idé. Om lastbilar skulle få kompensera för klimatpåverkan, skulle fartygen kunna konkurrera om dagens transporter. Strukturen finns redan där: Vatten och fartyg. Visst är väl transporter på vattnet att föredra framför att transportera gods med lastbilar?

Klimatkompensation för lastbilar?

Flygskatten är en form av klimatkompensation. Men det finns ju även vissa flygbolag som kompenserar ytterligare. Det är klart att nu, när klimatpåverkan är så stor på vår jord, att vi borde vara effektivare med att ta hand om planeten på bästa sätt? Det borde vara debatt om klimatkompensation för lastbilar. Vi måste värna om våra barn och våga diskutera utsläpp från transporter.

Blommor, bin och humlor

Det är insekter som göder våra växter som tomater, gurkor, majs, blommor och som gör att vi kan leva och må bra. Borde vi inte ta hand om dem som vi tar hand om oss? Vår infrastrukturminister borde våga diskutera om våra utsläpp. Blommor, bin och humlor, ja praktiskt taget allt liv, gör att vi överlever. Vi borde vara duktigare med att klimatkompensera för våra transporter, oavsett om det sker på land, i luften eller i havet med båt.

Transport med fartyg

Att transportera med fartyg påverkar också miljön, som allt form av transportering gör. Men vi borde ändå undersöka hur mycket det skiljer mellan samtliga transporter sett i vårt land. Det är klart att det finns skillnader! Vi har minst 52 hamnar och vi borde åtminstone tänka att vi ska avlasta vägnätet och därför transportera mer via havet och med fartyg.