Den självkörande lastbilen – ett hot mot lastbilschaufförer?

Man brukar säga att lastbilstransporter är landets blodomlopp och att om mycket skulle stå still skulle det inte fungerade som det ska. Det gör att behovet av en fungerande infrastruktur är stort och det ökar incitamentet för företag att skapa innovationer. Den självkörande lastbilen är en av de innovationer som just nu är under utveckling och har skapat en hel del debatt. Det är många i branschen som spekulerar kring frågan huruvida robotar kommer ersätta lastbilschauffören som yrke. Många är dock överens om att det kommer dröja flera tiotals år innan det bara åker omkring självkörande lastbilar och bilar på våra vägar.

Det är inget nytt att innovation ersätter arbetskraft på det här sättet. Den industriella revolutionen är ett bra exempel där maskiner ersatte manskraft. Men något som historien visar, är att trots att maskinen ersätter manskraften och människor blir av med sina jobb, skapas det nya jobb. Är det en maskin som styr produktionen, ja då är det människor som måste styra, underhålla och installera maskinen.

Innan robotar tar över – brist på lastbilschaufförer

Det är en rådande brist på lastbilschaufförer i Sverige idag. Det betyder att det finns en stor efterfrågan på transporter och ett för litet utbud. En faktor som spelar in på den växande efterfrågan är att fler och fler väljer att beställa hem saker från internet. Transporttid blir en del av webbutikernas faktorer som används för att stärka sin position på marknaden. Då priserna på produkter inte längre går att pressa så måste företagen se över andra delar av marknaden och där är transporttiden och kostanden en övervägande faktor. Idag finns det utbildningar på gymnasieskolorna som erbjuder möjligheten att inrikta sig på transport. Även på Komvux finns möjligheten att läsa en utbildning som ger dig kunskaperna som krävs för att bli lastbilschaufför.

Det är lätt att få jobb som lastbilschaufför

Det råder som sagt brist på lastbilschaufförer i hela landet och det verkar som att efterfrågan inte kommer att svalna inom den kommande framtiden. Du som väljer att bli lastbilschaufför har möjligheten att arbeta med ett omväxlande jobb som ger dig en typ av frihet under ansvar. Beroende på vilken typ av åkeri du väljer att arbeta på så kan du få se andra länder, olika delar av Sverige och mycket mer. Lastbilschaufför är fortfarande ett framtidsjobb – trots robotarnas intåg.