4 nya lastbilsmodeller från Volvo

En ny generation av tunga lastbilar lanseras nu på marknaden. Volvo har valt att fokusera på förarupplevelsen vad gäller bekvämlighet, säkerhet, utrymme, ljudnivåer, vy med mera. Nämnvärt är att två av modellerna, Volvo FM och och Volvo FMX, har fått större hyttutrymme med upp till en kubikmeter. För modellerna Volvo FH och Volvo FH16 har det satsats på adaptivt helljus där valda delar släcks vid vissa avstånd och mötande trafik.

Det skiljer sig mellan modellerna

Inom Volvo Lastvagnar, tunga lastbilar, finns Volvos ikonbil Volvo FH16. Den utmärker sig med en stark motor på 550 till 750 hk som både gör sitt jobb och samtidigt erbjuder bekvämlighet. Volvo FH är en ideal långtransportsbil. Volvo FM är lämpad som fjärrtransportbil, medan Volvo FMX är robust på vägen och även i terräng. Nämnda lastvagnar svarar för ungefär två tredjedelar av försäljningen. De utgör en del av framtidens säkrare och effektivare lastbilar.

Fler kvinnliga förare

Volvo Lastvagnar ser en stor efterfrågan på förare och i skrivande stund saknas 20 % förare i Europa. I Sverige märks en försiktig ökning av kvinnor som kör lastbil sedan tre år tillbaka. I gymnasieskolans transportutbildning är de ännu fler, en fjärdedel är kvinnliga studerande. Kalkyler visar att det kommer saknas 50 000 förare under de kommande tio åren i Sverige, enligt TYA:s (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) trendindikator. Strategin med förarfokus i produktutvecklingen är att locka till sig fler skickliga förare.

Bättre översikt, större säkerhet och miljötänk

I de nya lastbilarna kan föraren lätt överblicka mycket information själv, inklusive lastbilens kameror. Instrumentpanelen har gjorts helt digital. Den aktiva farthållaren (ACC) kan numera aktiveras i alla hastigheter. Ett unikt tillval som erbjuds är Volvo Dynamic Steering med både körfälts- och styrassistans. Även miljömedvetenhet är viktigt, och Volvo FH och Volvo FHM finns att köpa med Euro 6-dieselmotor som ger bränslebesparingar och minskade koldioxidutsläpp. Tekniken springer verkligen framåt, och det finns fler detaljer och nyheter att läsa om.